Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

7F - A hidegháború

2024. április 30. - Töritanár_

A hidegháború

1946 (Fultoni beszéd) - 1991 (Szovjetunió felbomlása)

Tankönyv: 186. oldal

vasfuggony_europa.jpgEurópa megosztottsága 1945-ben

A II. világháború végén Európa keleti felébe a szovjetek, nyugati részébe pedig az angolok és amerikaiak vonultak be, miközben legyőzték a németeket. Így keleten szovjetek támogatta kommunizmus és egypárt rendszer, nyugaton pedig szabad berendezkedés és több párt rendszer alakult ki.

Szövetségesekből ellenségek:

Bár Hitler legyőzése érdekében összefogott egymással az USA és a Szovjetunió, a győzelmet követően ellenségekké váltak. Ennek oka a két rendszer gyökeresen más jellege. Ahogy az ellentétek súlyosbodtak a két tábor vasfüggönyt hozott létre területeik között. (Lásd térkép.)

Az utolsó közös ügyek

Az ENSZ megalakítása 1945 nyarán és a háborút lezáró Párizsi béke illetve a háborús bűnösök elítélése három olyan lépés volt, amit még együtt hajtott végre a két tömb.

ENSZ: Egyesült Nemzetek Szervezete, székhelye New York. Célja a világbéke fenntartása, az elszegényedő régiók segítése mindenhol a világon és a nemzetközi jog érvényesítése. 

Kétpólusú világ:

Két szuperhatalom alakul ki 1945 után, melyek a legerősebb hadseregekkel rendelkeztek és atomfegyverekkel. Ráadásul ezen országok kezében voltak a legerősebb gazdaságok is:

  • USA és katonai szövetségi rendszere: NATO (1949)
  • Szovjetunió és katonai szövetségi rendszere: Varsói Szerződés (1955)

A megosztott világ jellemzői

Európa keleti része

  • Kelet-Európában szovjet megszállás érvényesült, katonailag a Varsói Szerződés, gazdaságilag a KGST fogta össze.
  • Minden kelet-európai országban kommunista pártokat juttattak hatalomra.
  • Egypárti diktatúrák jöttek létre mindenhol egy-egy kommunista diktátorral. Ilyen volt például Romániában Ceausescu, Magyarországon Rákosi Mátyás.
  • Ide tartozó országok például: Kelet-Németország (NDK), Lengyelország, Csehszlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária.

Európa nyugati része:

  • Amerika-barát terület, amerikai megszállás (de ők kivonulnak a háború után). Katonailag a NATO, gazdaságilag a Marshall-segély fogta őket össze.
  • Több párt lehetett és demokrácia mindenhol
  • Ide tartozó országok például: Nyugat-Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Portugália.

A hidegháború kezdete: Winston Churchill fultoni beszéde 1946-ban leleplezi a Szovjetuniót, hogy zsarnoki rendszereket hoz létre Kelet-Európában.

A hidegháború első vezetői:

  • Szovjetunióban: Sztálin 1953-ig, majd Hruscsov és Brezsnyev
  • USA élén: Truman szintén 1953-ig, majd Eisenhower, Kennedy

Németország kettéosztása (T.k.193)

A háború végén Németország keleti részeire a szovjet hadsereg, nyugati részeire pedig az amerikai angol és francia hadsereg vonult be. Találkozási vonaluk mentén kettészakadt Németország.

A német fővárosról, Berlinről külön megállapodás született: lett egy szovjet és egy amerikai zóna.

Németország kettészakadása: 1949

  • Nyugaton: Német Szövetségi Köztársaság - NSZK (Amerika barát demokrácia)
  • Keleten: Német Demokratikus Köztársaság - NDK (Szovjetbarát diktatúra)

 Berlint kettéosztják: nyugati részén Amerika-barát demokrácia jön létre.

Berlini fal

[Kémek hídja film (1:07:54)] [1:44:20]

Egy összesen 155 km hosszú falrendszer volt Nyugat-Berlin körül 1961 és 1989 között abból a célból, hogy meggátolja a keleti részből történő átszökéseket. A hidegháború szimbólumává válik. Egészen 1989 november 9-ig fennállt.

A fegyverkezési és űr verseny

Az 1949-ben alakult NATO és az 1955-ben létrejött Varsó Szerződés között folyamatos katonai versengés folyt. Az amerikaiak már 1945-ben rendelkeztek atombombával, a szovjetek csak 1949-ben készítették el első atombombájukat. 

A versengés a világűr meghódításáért is zajlott. Az első embert a világűrbe a szovjetek juttatták (1961 Jurij Gagarin) ám az első Holdra lépő amerikai volt: Neil Armstrong 1969-ben. 

Házi dolgozat (50%-os jelesért): A hidegháborús Európa két felének jellemzés, összevetése.

 ***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr1418393721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása