Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A globalizáció

2023. február 13. - Töritanár_

Globalizáció

Olyan világméretű egységesedési folyamat, mely a nyugati világból kiindulva a kultúra a globális értékrend, az üzleti világ és a nyelv területein közös értékrendszert teremt a társadalmi kapcsolatok intenzitását növelve.

Anthony Giddens (brit szociológus) meghatározása: „A globalizáció a világot átfogó társadalmi kapcsolatok intenzitásának növekedése, amely révén távoli helyek úgy kapcsolódnak össze egymással, hogy az egyik helyen bekövetkező eseményeket sok kilométernyi távolságban lejátszódó folyamatok befolyásolják, és viszont.”

A globalizáció gazdasági téren a világ legjelentősebb érdekcsoportjai és multinacionális nagyvállalatai által létrehozott termékek, szolgáltatások és brandek megvásárlására, illetve a fogyasztói társadalom fenntartására ösztönzi a lakosságot.

Negatív hatások:

  • nemzeti sajátosságok elhalványulása
  • a globális üzleti körök megerősödése

A G7, G8 és G20 országok: [LINK]

G7 – az angol Group of Seven (Hetek csoportja) rövidítése – az iparilag legfejlettebb demokratikus országok csoportja vezetőinek informális fóruma. A csoport tevékenysége kiegészíti azt a szerepet, amelyet a G20-csoport tölt be. Története 1973-ra nyúlik vissza, de a „hetek” hivatalosan 1976-ban jött létre, amikor Kanada csatlakozott a „hatok” – (FranciaországNémetországOlaszországJapánEgyesült KirályságEgyesült Államok – csoportjához. 

A G7 nem tévesztendő össze a G8-cal, amely ezen országok és Oroszország kormányfőinek évenkénti találkozója.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr2618048336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása