Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

Társadalom a török időkben és a XVIII. században

2023. március 01. - Töritanár_

Társadalom

Főbb társadalmi rétegek:

  • Arisztokrácia: azok a nemesek, akiket az uralkodó grófi, bárói vagy hercegi címmel és főnemesi státusszal ruház fel. Tagjai a főrendi háznak (később: felsőház) Pl: gróf Széchenyi István, báró Wesselényi Miklós, herceg Grassalkovich Antal
  • Köznemesség: A legtöbb nemes ide tartozott, ők alkották a vármegyék legfőbb tisztviselői rétegét Pl: Kossuth Lajos, Deák Ferenc
  • Bocskoros vagy hétszilvafás nemesség: Azok a kisbirtokosok tartoztak ide, akik minimális méretű kisbirtokokkal rendelkeztek csupán.
  • A török időkre jellemző réteg: végvári vitézek rétege. Vitézlő rend. Szabad jogállású harcosok, akik a várnagy alá tartoznak..
  • Polgárság rétege: A török időkben csekély létszámú. Ide tartoznak: iparosok (céhmesterek, bodnár, tímár, varga, molnár), kereskedők, értelmiségi (orvos).
  • Jobbágyság rétege: A legnagyobb lélekszámú réteg, személyi függésben, a földesuraknak kiszolgáltatva.

Népesedési viszonyok:

Demográfia = népesség összeírás (demos = nép). A török időkben háborúk, járványok, felkelések miatt csökken vagy stagnál a népesség Magyarországon.

Háborúk - felkelések - járványok:

  • 15 éves háború (1591-1606)
  • Habsburg-török háború (1663-1664)
  • Török kiűzése (1683-1699)
  • Felkelések: Bocskai szabadságharc (1604-1606), Rákóczi-szabadságharc (1703-1711)
  • Járványok: például pestis-járvány 1709-1710. 

Egymást követték az éhínségek, járványok, így mindezen tényezők együttesen jelentősen megváltoztatták Magyarország demográfiai arculatát, nagy mértékben csökkentve  a népességszámot! 

nepesseg_torok.jpg

Válságtényezők:

  • Tönkremennek a termőföldek, mocsarasodás
  • Nincs földet művelő népesség
  • Óriási a pusztulás az alföldi területeken

A lakosságcsökkenés hatásai legerősebben a Hódoltságban és Erdélyben jelentkeztek, de érezhetőek voltak a Királyi Magyarország területén is. (Erdélyben súlyosbította a helyzetet, hogy az 1663-1664-es Habsburg-török háborút megelőzően a II. Rákóczi György ellen felvonuló oszmánok tatár segéderőkkel 1658-ban végigpusztították az egész tartományt, olyan mérhetetlen pusztítást végezve, melyet Erdély korábban soha nem élt meg.)

Nemzetiségek: nemzetisegek_map.jpg

A nagyarányú népességpusztulás hatására komoly változások, mozgások indultak el Magyarország demográfiájában, melyeknek három formája alakult ki: a népesség belső mozgása, a népesség kintről történő bevándorlása (öntevékeny betelepülés) és a tudatos, szervezett betelepítés. 

A nemzetiségek jellemzői

 

nemzetiség egy adott állam területén az államalkotó nemzethez képest kisebbségben élő, de történelmi  alapon ott tartózkodó etnikai csoport.

nemzetisegek_1.jpg

Csonka társadalom: Amikor egy nemzetiségnél hiányzik valamely meghatározó társadalmi réteg, jellemzően a nemesség és/vagy a polgárság. Ilyen csonka társadalmat alkottak a románok és a szerbek, melyeknél a parasztság ugyan létezett mint réteg, ám saját nemességgel egyáltalán nem-, polgársággal pedig csak részben rendelkeztek.

Teljes társadalom: A magyarság mint történelmi nemzet minden társadalmi réteggel rendelkezett, de a XIX. század második feléig (kiegyezés és ipari forradalom kora) a jobbágyság hatalmas számbeli túlsúlyt képezett és csak minimális volt a polgárság aránya.

tarsad_kozepkor.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr9918061270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása