Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

Spanyol hanyatlás és a spanyol örökösödési háború

2022. november 30. - Töritanár_

Spanyolország hanyatlása

Utolsó nagy spanyol uralkodó: II. Fülöp (1556-1598) volt, ám uralma végén vereséget szenved I. Erzsébettől (1588 - Armada pusztulása), halála után pedig komoly válságjelenségek alakulnak ki a Spanyol Királyságban:

  • a juhtenyésztés és annak nyereségvágyból kialakuló túlsúlya kiszorítja a spanyol gazdaságból a gabonatermesztést és a feldolgozóipart, ami visszaesést hoz a lakosság élelmezésében és életszínvonalában.
  • az abszolutizmus elűzi a mórokat és zsidókat, így alig marad kézművesség (mórok) és ipar illetve kereskedelem (zsidók)
  • II. Fülöpöt 3 uralkodó követte, ám az utolsónak, II. Károlynak nem lesz utódja. Mivel féltestvérének (Ausztriai Mária Teréziának) a férje XIV. Lajos volt, így úgy döntött a Bourbonokra hagyja a trónt. Nővérének unokájára, Fülöpre. A döntést vitatták a Habsburgok és háborút kezdte a spanyol trónért. A súlyos harcok meggyengítik a Spanyol Királyságot 1701 és 1714 között. Ez a spanyol örökösödési háború.

A spanyol örökösödési háború (1701-1714):

Kiváltó oka: II. Károly spanyol király 1700 november 1 -én bekövetkezett halálával kihalt a Spanyolország trónját birtokló királyi család. A megüresedett trónra két jelentkező is volt, részint Anjou Fülöp, XIV. Lajos unokája, másrészt Habsburg Károly főherceg, I. Lipót császár kisebbik fia. A két jelentkező közt háború kezdődik, mely Habsburg - francia küzdelmet jelentett.

A háború 1701 őszén robbant ki, egyik oldalon, Ausztria oldalán Anglia és Hollandia állt, másik oldalon pedig Franciaország és Bajorország. (Anglia azért állt Ausztria oldalára, mert ellenezte, hogy egyetlen kézbe kerüljön a francia és a spanyol trón.)

A háború főbb hadszínterei Észak-Itália, Németalföld voltak, majd Ausztria előretört és behatolva Bajorországra nagy győzelmet aratott Höchstadtnál (1704.augusztus 13) Az események közben robbant ki Magyarországon a Rákóczi szabadságharc, mely természetesen gyengítette Ausztriát, hiszen meg kellet osztania erőit.

A spanyol örökösödési háború 1709-ben jelentős osztrák fölénnyel folyt, amit bizonyít Ausztria Malplaquetnél 1709 szeptemberében aratott nagy győzelme is. A sikerek miatt a bécsi udvar eldöntötte, végkép legyőzi Magyarországon is a szabadságharcot, és jelentős csapatokat vezényelt át Magyarországra. Így 1711-re a felkelést leverte. Végül azonban hiába számolt le Magyarországgal, a Spanyol örökösödési háború nem úgy végződött, ahogy akarta.

Ennek hátterében az állt, hogy szövetségesei elpártoltak tőle, mivel I. Lipót majd idősebb fia I. József halálával a spanyol és osztrák trón egyaránt Károly kezébe került volna. (VI. Károly, a magyar trónon III. Károly.) Ezt pedig Anglia ellenezte, így kiszállt a harcokból. Ausztria ezért 1712-ben Denain mellett már vereséget szenvedett.

spanyol_orokosodesi.jpg

Békekötések:

Utrechti béke (1713):

  1. Elismeri Európa XIV. Lajos unokáját V. Fülöpöt spanyol királyként, de nem kerülhet egy kézbe Franciaország és Spanyolország.
  2. Spanyol Németalföld, Nápoly, Milánó, Livorno Szardínia a Habsburgokhoz kerül.
  3. Egyéb országokra vonatkozó rész: Angliáé lesz Gibraltár, az amerikai spanyol birtokok; Franciaország megtarthatta Elzászt és Straszbourgot

Rastatti béke (1714. március 6):

VI. Károly Habsburg uralkodó (nálunk III. Károly) ebben ismeri el az előző békekötést.

toriora2_also.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr2317991232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása