Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

5F - Az ószövetség népe

2023. december 07. - Történelemtanár_

Az ószövetség népe (Tk 63. oldal)

 

A Biblia tartalmazza a kereszténység történetét és elveit. Két részből áll: Ószövetségből és Újszövetségből.

Ószövetség: 

A világ teremtésével és a zsidó nép történetével foglalkozik. A Biblia szerint a világot Isten teremtette, majd létrehozta az első ember párt: Ádámot és Évát. Ők a Paradicsomban élhettek, ám az Ördög megkísértésére ettek a tiltott gyümölcsből így kiűzettek a Paradicsomból.

adam_eva.jpg

Az özönvíz:

Az emberek méltatlanul viselkedtek, ezért Isten megbüntette őket egy özönvízzel. Egyedül Noénak kegyelmezett meg az Úr, mert őt igaz embernek tartotta. Noé tudta, hogy jön az özönvíz, így egy hatalmas bárkát épített, melyre minden álltafajból két állatot terelt fel, hogy egyetlen faj se pusztuljon ki a Földön.

noe_barkaja.jpg

A zsidó nép vándorlása:

A zsidók vallása volt a történelemben az első egyistenhit. A zsidók népét Mózes vezette Egyiptomból Kánaánba, ahol később, Krisztus előtt 1000-ben Dávid király megalapította Izrael királyságát. Itt élte fénykorát a zsidó állam Salamon király alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr2418275553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása