Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

5F - Szent István

2024. március 19. - Töritanár_

Szent István

 szentistvan_szobra.jpg

Gézát 997-ben fia követte a fejedelmi székben, de Koppány nem fogadta el, mondván, hogy ő következik a szeniorátus elve szerint. A sztyeppei népeknél nem apáról fiúra szállt a hatalom, hanem a legalkalmasabb, legidősebb férfi családtagra szállt a hatalom.

Koppány Veszprém mellett ütközött meg István seregével 997-ben, ám veszített. (István seregeit egy Vecellin nevű német lovag vezette, Koppányt is ő maga ölte meg a csata során.)

Koronázás: 1000 karácsonyán történt, a világi hatalmat szimbolizáló lándzsát III. Ottó császártól, a koronát II. Szilveszter pápától kapta István. Ez a két motívum jelenik meg Szent István pénzein is: az egyik oldalon a lándzsa (lancea regis - király lándzsája felirattal) a másikon a korona (regia civitas - királyi város). 

szentistvan_penze.jpg

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr6018357499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása