Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

12 - Állampolgári ismeretek, államforma, parlament-típusok

2024. március 22. - Töritanár_

Államforma, parlament

Az államforma az államot vezető személy hatalmának eredetét, legitimitását, jogállását írja le. Meghatározza az államfői tisztség keletkezésének és megszűnésének a módját. Egy állam alapvetően három fontos jellemzővel írható le. Ezek az államforma, a kormányforma és az államszervezet.

Alapvetően kétféle államforma létezik: monarchia, melyben az államfő az uralkodó (monarcha), annak hiányában pedig a kormányzó; és köztársaság ahol az államfő legtöbb esetben a köztársasági elnök tisztséget viseli, de természetesen vannak ettől eltérő megnevezések is (pl. elnök, dózse).

Az emberiség történetének nagy részében a monarchiák voltak többségben, szemben napjainkkal, amikor a köztársaság a gyakoribb államforma.

Parlament:

Demokráciákban a legfőbb döntéshozó szerv, mely a legmagasabb szintű jogszabályokat alkotja a törvényeket. Léteznek egykamarás és kétkamarás parlamentek. Történelmünkben egészen a második világháború utáni szovjetizálásig a kétkamarás parlament volt a jelemző aló és felsőházzal

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr5418361541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása