Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A munka világa tananyag

2022. október 14. - Töritanár_

A munka világa

 

Munka világának nevezzük azt a közeget, ahol a munkavállalók és munkáltatók jogi kapcsolatban állnak egymással. Jellemzők:

  • Munkaadók - munkavállalók. Munkaadók: olyan vállalkozások, melyek gazdasági tevékenységükhöz alkalmazottakat vesznek fel. Más néven gazdasági társaságoknak is hívjuk ezeket. Ilyen például az Rt (Részvénytársaság), a KFT (Korlátolt Felelősségű Társaság), Bt (Betéti Társaság) és egyéni vállalkozónak is lehet alkalmazottja. Munkavállalók: akik alkalmazottakként bérért-fizetésért dolgoznak a vállalkozásoknál.
  • Közszféra - versenyszféra: Vannak munkahelyek, melyek nem vállalkozások, mert az állam tartja fenn őket. Ez az úgynevezett közszféra. Ide tartoznak például a rendőrségek, laktanyák, tűzoltóságok, kórházak, iskolák, vagy állami vállalatok, mint a vasút (azaz MÁV = Magyar Állami Vasutak) A munkahelyek nagyobb része azonban vállalkozás, ezek halmaza a verseny-szféra. Hazánkban 4,3 millió munkavállaló van, ebből 1 millió dolgozik a közszférában és 3,2 millió a versenyszférában.

Munkavállalói jogok és kötelességek

A munkavállalók jogai

  1. Munkaviszonyt rögzítő törvényes munkaszerződés. Ennek tartalmaznia kell a munkaidőt, bért, munkavégzés helyét, munkakört és hogy a szerződés határozatlan idejű vagy meddig terjed.
  2. Bérezés az elvégzett munkáért és túlóra pótlék, ha plusz munka-időt rendel el a munkáltató
  3. Munkaközi szünetek
  4. Munkavédelmi eszközök 

Szabadság:

Az egy évre jutó szabadságának felénél a munkaadó döntheti el, hogy mikor veszi ki. 25 éves korig évi 20 nap szabadság jár, majd 3 évente ez nő. (25 évesen már 21 nap, 28 évesen: 22 nap, végül 45 évesen már 30 nap. Ez a maximum.) A munkavállalónak jogában áll munkavédelmi eszközöket használni. Kötelességek: pontosan megjelenni a munkakezdéskor, betartani a munkaidőt, munkaképesnek lenni, betartani a munkaadó utasításait.

A munkavállalók kötelességei

 

A munkavállalókat nem csak jogok illetik meg, de kötelességei is vannak:

  1. A munkavállaló köteles a munkahelyén munkára képes állapotban megjelenni, alkoholtól illetve kábítószer-hatástól mentesen, egészségesen.
  2. A munkavállaló köteles betartani a munkakezdés és munka-befejezés időpontjait a szünetekkel együtt. Ugyanakkor a munkaszerződésben előírt munkaidő utáni munkavégzésért túlóra pótlék illeti meg.
  3. A munkavállaló köteles végrehajtani a szakmai utasításokat és elvégezni az előírt feladatokat a munkaidő alatt.
  4. A munkavállaló nem köteles végrehajtani olyan vezetői utasítást, mely saját vagy munkatársai testi épségét veszélyezteti.

Szemléltető videók:

-------------------------------------------------------------------------

A munkakeresés:

Az újságokban megjelenő hirdetések és internetes álláskereső portálok révén legeredményesebb a munkakeresés. Álláskereső portálok:

  • Menete: életrajz készítés, elküldés, állásinterjún való megjelenés

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr1717953900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása