Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

Róma története III.

2022. október 22. - Töritanár_

A császárkor 

[link - tortenelemcikkek.hu]

A principátus korának dinasztiáiDinasztiákra tagolódtak Róma uralkodói:

  • Iulius - Claudius dinasztia: Tiberius, Caligula, Claudius, Néró
  • Flavius dinasztia: Vespasianus, Titus, Domitianus
  • Antoninus dinasztia: Nerva, Traianus, Hadrianus, Marcus Aurelius
  • Severus dinasztia: a dinasztia legfontosabb császára Caracalla (Kr.u.211-217)

A Iulius - Claudius dinasztia fontos közigazgatási és adóreformokat hajtott végre. Caligula és Néró önkényes uralkodók voltak (sokan őrültnek tartották mindkettejüket). Néró keresztényüldöző császár volt, Péter apostolt az ő katonái ölték meg (Kr.u. 65) és sokan Róma felgyújtását is neki tulajdonítják (Kr.u. 64-ben).

Később jött egy katona-dinasztia: Apa és két fia: Vespasianus és fiai Titus illetve Domitianus. Ők voltak a Flaviusok. Uralkodásuk alatt (Kr.u. 69-96) alatt épült fel a híres római Colosseum (72-80 közt épült) és több hatalmas zsidó felkelést is ők vertek le Judeában (Kr.u.70). A felkelések véres leverése nyomán települtek szét a zsidók a különböző provinciákba. Diaszpórákat hoztak létre. (Bar-Kochba felkelés Kr.u.132-135.)

A Római Birodalom az Antoninus dinasztia alatt, Traianus és Hadrianus idején érte el legnagyobb kiterjedését. Ekkor válik római területté Dácia és Mezopotámia is. Hadrianus fala ma is megtekinthető Skócia határán. Az utolsó nagy római császárnak Marcus Aurelius tekinthető (az uralkodása a fénykor vége) halálától lassú hanyatlásnak indul Róma (már fia Commodus is ennek a hanyatlásnak a császára). "Kenyeret és cirkuszt a népnek" -- elterelni a figyelmet a valós problémákról. 

colosseum.jpg

A császárkor jellemzői

Limes: határvonal őrtornyokkal, több helyen kerítésekkel a Római Birodalom körül. (Hadrianus hozza létre)

Lázadások, germán betörések: Először Caesar korában lettek rendszeresek. Később: Marcus Aurelius idején (Kr.után: 161-180) hatalmas germán támadások éri a birodalmat és germán lakosság is lázadásokba kezd. A markomann törzsekkel 7 évig kényszerül háborúzni a császár, nagyrészt épp Pannónia területén. (Germánok => népcsoport. Ide tartozó törzsek példáu: gótok, longobárdok, teutonok, frankok, vandálok ... stb)

Gazdasági helyzet: Róma gazdasági jelentősége csökkenni kezd a keleti rész jelentősége növekszik. A birodalom súlypontja fokozatosan áthelyeződik a hellén területekre és egy Byzantion nevű városba. Róma arannyal és ezüsttel fizet a kelettel való kereskedelemért így nemesfém áramlik ki a birodalomból.

Colonusok kialakulása: A birodalomban a rabszolgákon kívül már olyanok is művelnek földet, akik szabadok. Ők voltak a colonusok, akik bérlik a földet a patriciusoktól és gazdálkodnak rajta.

Római polgárjog: A Severus dinasztia nagy császára, Caracalla adja meg 212-ben a birodalom MINDEN szabad polgárának a római polgárjogot!

A dominátus rendszere

  • A dominátus lényege: Célja: egy olyan új igazgatási rendszer bevezetése a birodalomban, mely reformjai révén megakadályozza a Római Impérium folyamatos válságba süllyedését. (Utolsó kísérlet a Római Birodalom megmentésére.) 
  • Kr. után 284 -ben Diocletianus császár megszüntette a principátus rendszerét és helyette bevezette a dominátust! Ez nem leplezett hanem nyílt önkényuralmat jelentett de hatalommegosztással. (DOMINATUS = egyeduralom, hatalommegosztással) Megszűntek a köztársasági keretek és a szenátus hatalma.
  • Társcsászárok: Ebben a berendezkedésben a császár (dominus) egy társcsászárt választ maga mellé, akivel megosztja hatalmát. (Diocletianusnál ez a társcsászár Maximianus volt.) Majd mindketten további 1-1 alcsászárt tesznek meg segítőjükké. Így végül négyen irányítják a hatalmas birodalmat. Ez a TETRATRCHIA és DOMINATUS rendszere! Mindegyikük a birodalom adott részén irányítja a hadsereget, közigazgatást, pénzügyeket, bíráskodást.
  • Reformok: A domintátus bevezetésével több reformot is végrehajtottak: például mozgékonyabbá és gyorsabban reagálóvá tették a limest örző hadseregeket + a provinciákat kettéosztották, így összesen 101 lett belőlük.

Constantínus (Kr.u.306-337): Székhelyét Rómából keletre, Byzantion városába költözteti, melynek neve innentől Constantin-város, azaz Konstantinápoly lesz (ma: Isztambul) Róma gazdasági jelentősége innentől csökkenésnek indul, Konstantinápoly egyre inkább átvesz minden szerepet. Hatalmas fejlődésnek indul és a birodalom súlypontja keletre tevődik!

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr8917960066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása