Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

Bizánci Birodalom és a frankok állama

2022. november 12. - Töritanár_

Bizánci Birodalom és a Frank Birodalom

 

A Bizánci Birodalom: Kialakulása 395-re nyúlik vissza, amikor Theodosius római császár kettéosztotta a Római Birodalmat és a keleti feléből az 5. századra létrejött Bizánci Birodalom. Központja Bizánc volt, melyet a középkorbna alapítójáról Constantínusról Konstantinápolynak is neveztek.

A birodalom jellemzői:

  • A Bizánci Birodalom görög nyelvű volt és a görög kultúrát hordozta
  • Nyílt önkényuralom jellemezte, a császárt három szervezet segítette: a hadsereg, a keresztény egyház és a hivatalnoki réteg.
  • A 7. és 9. század közt két szomszédos terület támadta Bizáncot: az arabok keletről és bolgárok nyugatról. Végül mindkettőt visszaverték. 
  • A harcok miatt alakul ki a "Thema-rendszer": A hadsereg katonái nem pénzben kapnak fizettséget, hanem földben. Letelepítik őket, és közben katonáskodnak is.
  • Bizánc fénykora: X - XI. század (900 - 1100), amikor valódi európai nagyhatalom és kezében tartja a Balkánt, Dél-Itáliát illetve ázsiai területeket.

Fontos bizánci császárok: 

I. Justinianus bizánci császár (527 - 565) idején, 529-ben rögzítik az első nagy joggyűjteményt neve: Corpus Iuris Civilis. Magyar vonatkozású császárok: VI. (Bölcs) Leó: 886-912 és VII. (Bíborban született) Konstantin: 913-959, Fontos még: II. Baszileosz (976-1025) a bolgárok legyőzője. I. Manuel (1143-1180), III. Béla támogatottja (16 éves korától 24 éves koráig).

Egyházszakadás: A szembenállás elfajult Róma és Bizánc közt, így 1054 -ben kölcsönösen kiátkozták egymást, majd bekövetkezett az egyházszakadás (1054): A kereszténység két ágra szakadt: római katolikusra és görög-keleti ortodoxra.

roma_bizanc_tablazat.jpg

A két egyházszervezet és vallási irányzat összevetése kiemelten fontos és megtanulandó. Kérdésként előfordulhat a számonkérésen és az érettségi anyagában is. 

A Frank Birodalom

 

A Frank Állam kialakulása: A Frank Állam a Római Birodalom idején jött létre, amikor a germánok közé tartozó frank törzsek megtelepedtek a mai Franciaország északkeleti részén (a Rajnán átkelve). A frankok első uralkodói dinasztiája a Meroving volt, egy Merovech nevű fejedelem után elnevezve (uralkodott: 448-457). A letelepedett frankok idővel összeolvadnak a helyi lakosokkal, a gallokkal, így jön létre a francia nép. A frank törzsek egyesítője: Klodvig 486-ban.

A Frank Állam jellemzői:

  • Kereszténység, hűbériség, grófságok rendszeréből állt.
  • A 6-7. századra a hatalom négy majordomusz (udvarnagy) kezébe kerül. Ezek birtokolták az ország 4 nagy területét.
  • A Karoling család első nagy majordomusza: Martell Károly, Poitiersnél (732-ben) megmenti az országot a támadó araboktól. 

A majordómusz területek: Austrasia, Neustrasia, Aquitania, Burgundia

frank_neustrasia.jpg

Nagy Károly birodalma:

Martell Károly fia III. Pippin 751-ben a pápával (Zakariás) alkut kötve lesz az első karoling király. Az alku lényege: a frank hadsereg elűzi Róma alól, a pápát fenyegető longobárdokat, cserében a pápa királlyá teszi III. Pippint és családját. (Az utolsó meroving király, III. Childerich kolostorba vonul.) Pippint Szent Bonifác érsek - pápai áldással - szenteli királlyá Soissons-ban (751 novembere).

  • III. Pippin fia Nagy Károly hódításokba kezd, létrejön a Frank Birodalom.
  • Nagy Károly legyőzi a szászokat, bajorokat, avarokat, hispánokat
  • Kr.u. 800-ban császárrá koronázzák Achenben

frank_birod.jpg

Frank uralkodók:

Martell Károly, III. Kis Pippin, Nagy Károly, Jámbor Lajos

frank_kiralyok.jpg

Uralkodási idők szerint:

  • Martell Károly: 718-741 (714-től: Austrasia majordomusza, 718-től minden terület közös majordomusza)
  • III. (Kis) Pippin: 741-768 (741-től 751-ig csak Neustria majdordomusa, öccse vezeti Austrasiát, 751-től király)
  • Nagy Károly: 768-814
  • Jámbor Lajos: 814-840

A Frank Birodalom felbomlása:

  • Nagy Károly unokái felosztják egymás közt a 843-as verduni szerződésben
  • Létrejön: Nyugati Frank Királyság, Keleti Frank Királyság, Lotharingia
  • 962-ben átrendeződés történik, új államok születnek: a Nyugati Frank Királyságból létrejön Franciaország, a Keleti Frank Királyság pedig Itáliával egyesülve (I. Ottó révén) létrehozza a Német-Római Birodalmat. 
  • A Német-Római Birodalom jellemzői: legnagyobb részét nagy önállósággal bíró német fejedelemségek alkotják (Brandenburg, Szászország, Bajorország), melyek időről-időre császárt választanak. A birodalom egészen 1806-ig áll fenn.
  • Meroving => Karoling => Capeting Dinasztiák Franciaországban
  • Uralkodóját mindig választják. Szabályozás: 1356 (Német Aranybulla): leírja, hogy innentől 4 tartományi és 3 egyházi vezető közül kerülhet csak ki a birodalom császárja. (Ezek: cseh király, szász választó-fejedelem, brandenburgi választófejedelem, rajnai palotagróf)

D O L G O Z A T

verdun_frankok.jpg

***

nemet_romai_birodalom.jpg

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr417976838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása