Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A II. világháború második szakasza

2023. február 18. - Töritanár_

A II. világháború 2. szakasza (1942-1945)

[Előzmények]

Fordulópontok a háborúban:

1.) Midway -i tengeri csata a Csendes-Óceánon (1942 júniusa) A támadó japán anyahajókat elsüllyesztik az amerikaiak. Innentől a japánok fokozatosan szorulnak vissza. Az amerikaik előre tudtak a japán támadásról, mert egy bizonyos Joseph J. Rochefort kapitány megfejtette a japán rejtjelezést.

midwayi_csata.jpg

2.) El-Alameini csata Afrikában (1942 október) Erwin Rommel német tábornagy (sivatagi róka) sikeresen támadta Egyiptomot 1941-ben. Ám 1942 októberének végén Montgomery tábornok El-Alameinnél legyőzte Rommelt, majd pár nappal később az amerikaiak Algériában is partraszálltak és így két tűz közé szorították a németeket. A Wehrmacht 1943 májusára teljesen kiszorult Afrikából.

afrikai_harcok.jpg

3.) Sztálingrádi csata [a csatáról] (1942 vége)

Hitler 1942 nyarán fontos döntést hoz: nem támad az egész keleti fronton, csak annak déli szakaszán. A cél kettős: Sztálingrád elfoglalása és a Kaukázus elfoglalása, az olajmezőkkel. A Kék hadművelet mindkét célra kiterjedt. (A lenti térképen a narancs színnel jelzett területet akarták elfoglalni.)

A támadáshoz 230 hadosztály kellett, de a németeknek erre a célra csak 178 állt rendelkezésre. Így a hiányzó 52 hadosztályt szövetségeseitől kérte. Magyarország, Románia, Olaszország is adott tehát jelentős erőket.

fronthelyzet_1943_map.jpg

A magyarok feladata a Don folyó elérése volt és egy folyószakasz (200 km) biztosítása. Ugyanilyen feladatokat kaptak az olaszok és románok is, tőlünk délre. Közben maguk a németek Sztálingrádba hatoltak be. Ez volt a Friedrich Paulus tábornok vezette 6. német hadsereg.

Utcai harcokra és nagyon hosszú harcra lehetett számítani, mert a szovjetek mindent el akartak követni Sztálingrád megvédéséért.

sztalingrad_map_1.jpg

Városi harc Sztálingrádban

A német hadsereg 1942 nyarára érte el Sztálingrádot. A város jelentősége hármas:

  • az ázsiai területek felé kiindulópont
  • az olajban gazdag Kaukázus őrzője (északról)
  • pszichológiai jelentősége van, hiszen Sztálin nevét viselte.

Német stratégia: 6. német hadsereg elfoglalja a várost, a szárnyakat pedig gyengébben felszerelt román, olasz, magyar egységek biztosítják. A 6. német hadsereg vezetője Friedrich Paulus tábornok, ellenfele Vaszilij Csujkov tábornok. A harc fél évig tartott a városban: 1942 augusztusa és 1943 februárja között. A harc a városban házról házra folyt, egész Sztálingrád romhalmazzá vált.

Végül az oroszok bekerítették a németeket az Uránusz hadművelet során, kihasználva, hogy a szárnyakon gyengébb erők voltak. A városban és környékén rekedt 300 ezer német katona utánpótlás nélkül maradt egy katlanban. Paulus 1943 február 2-án adta meg magát (ez tekinthető a sztálingrádi csata végének). Szovjet ellentámadás indult. Ekkor semmisült meg a 2. magyar hadsereg a Don-kanyarban. A németek-magyarok-olaszok-románok teljes vesztesége: 850 ezer fő lett.

sztalingrad_map.jpg

Németország veresége keleten és Afrikában: [poszt]

A sztálingrádi fordulat után, 1943 tavaszától a német hadsereg visszavonulásra kényszerült. 1944 végére a Szovjetunió túlnyomó részéről kiűzték a németeket.

frontok_1943_1944.jpg

Afrikai és olasz összeomlás [Térkép8]

A német Afrika Hadtest feladja Afrikát, Dél-Olaszországba tevődik át a harc: 1943 május 13. Olaszország viszont kiugrást kísérel meg, Mussolini elűzésével (1943 július 25.). Ezt ugyan a németek meggátolják, de folyamatosan vonulnak vissza (észak felé).

Összeomlás Kelet-Európában (Sztálingrádtól Berlinig) [Térkép9]

Sztálingrád után csak néhány német ellentámadás történt például a kurszki tankcsata során 1943 nyarán, de ezek a német kísérletek kudarccal zárulnak. 1944 nyarától 1945 márciusáig lengyel földön folytak a harcok. Áprilisban már Németország határait is elérték a szovjetek. A szovjet vörös hadsereg parancsnoka: Georgij Zsukov tábornok.

Normandiai partraszállás [Normandia-kép]

Az amerikaiak és angolok partraszállása Franciaországban a normandiai területen zajlott, ez volt a híres "D-day". Az első napon 1944 június 6-án 170 ezer szövetséges katona szállt partra (az elesettek szám: 10 500). Később a további 80 nap alatt összesen 3 millió szövetséges katona érkezett Franciaországba a normandiai partokon. [Normandia-poszt] [A partraszállásról youtube videók: 1-es video, 2-es video, 3-as video, 4-es video]

A nyugati szövetséges front főparancsnoka Dwight D. Eisenhower, amerikai tábornok lesz (később majd 1953-ban az USA 34.elnöke). A legfőbb tábornokai: Montgomery angol tábornok és Patton amerikai tábornok. A szövetségesek 1944 végére felszabadítják Franciaországot. Párizst egy német tábornok harc nélkül adja fel: 1944 augusztus 25-én.

normandiai_partraszallas.jpg

Észak-Franciaország felszabadítása után a szövetségesek egy elhamarkodott ejtőernyős támadásra vállalkoztak Hollandiában 1944 szeptemberében (Market-Garden hadművelet). A cél a hidak gyors megszerzése volt, de a hadművelet kudarcot vallott és Arnhemben 10 ezer, a többi területen 6-7 ezer főt vesztettek.

Németország veresége nyugaton

Hitler utolsó ellentámadási kísérlete a nyugati fronton az ardenneki offenzíva (támadás) volt 1944 karácsonyán. A Belgium térségében meginduló német harckocsikat azonban megállítják az angolok és amerikaiak. 1945 márciusában a szövetségesek áttörnek a Rajnán és innentől német földön folyik a harc.

Térképek a frontok változásiról: 1943 // 1944 szept // 1944 dec // 1945 ápr //

tabornokok.jpg

A fasiszta hatalmak összeomlása

A német vereség előjelei: Három előjele mutatkozott a közelgő német vereségnek:

1.) Merénylet-kísérlet Hitler ellen, a német tábornokok elpártolását jelzi. A Führer túléli a Rastenburgban berendezett főhadiszállásán elhelyezett táskabomba felrobbanását 1944 július 20-án és Heinrich Himmler (SS-vezető) révén iszonyú megtorlást rendel el. Kivégzik a bombát elhelyező Stauffenberg ezredest is.

2.) Partizánok: Az összeomlás egyik jele az is, hogy Európa partizánmozgalmai egyre sikeresebbek. A németek által megszállt Európa több pontján jelentős ellenálló csoportok, úgynevezett partizán mozgalmak harcoltak a németek ellen. A három legjelentősebb partizán-hadsereg: Jugoszláviában (Josip Broz Tito vezetésével), a Szovjetunióban és Franciaországban (makizárdok) működött. Robbantásokkal, merényletekkel, és a német laktanyák, menetoszlopok elleni váratlan akciókkal, merényletekkel gyengítették a németeket!

3.) A Holokauszt kitudódása: A Holokauszt az 1933 és 1945 közötti időszak megnevezése, a zsidó származású lakosság elleni népirtás (6 millió áldozat) 

A Holokauszt [Link]

 

A  holokauszt vagyis az európai zsidók kiirtására tett törekvés már Hitler hatalomra jutásával megkezdődött. (A Holokauszt szó jelentése: égő áldozat.) Hitler az egyik legkorábbi kritikusát, Fritz Gerlichet már 1933-ban Dachauba viteti. Később, 1935-től megjelennek sorra a nürrnbergi zsidótörvények. 

A zsidók fizikai megsemmisítéséről (Endlösung) a hirhedt wannseei konferencia dönt, Berlinben, 1942 január 20-án. Ezen főleg SS vezetők vesznek részt. Döntést hoznak arról, hogy Himmler és Heydrich vezetésével elpusztítják a 11 milliós európai zsidóságot.

Létrejönnek az úgynevezett haláltáborok (koncentrációs táborok), melyek közül a két legpusztítóbb, ahol szervezetten gázosítottak el embereket:

  • Auschwitz-Birkenau haláltábor, Krakkó közelében: 1,1 millió zsidó, cigány és egyéb üldözött személy halál-helye
  • Treblinkai haláltábor, Varsó mellett, ahol 870 ezer embert öltek meg.
  • Egyéb haláltáborok: Mathausen, Belzec, Dachau, Buchenwald

auschwitz.jpg

Auschwitzban gázkamrák működtek és krematóriumok a holttestek elégetésére. A gázkamrákat tusolóknak álcázták, de valójában ciángázt vezettek be oda a beterelt emberekre.

A Holokauszt végül a 11 milliós európai zsidóság felét semmisíti meg: 5,5-6 millió embert. A Holokauszt legfőbb felelősei: Adolf Hitler, Heinrich Himmler, Reynhard Heydrich, Adolf Eichmann és Rudölf Höss (Auschwitz parancsnoka). Auschwitz-Birkenau csak 1945 január 27-én szabadul fel. 

A háború utolsó napjai és fegyverszünetei

Miután 1945 áprilisára már német földön folynak a harcok és a németek keletről és nyugatról közrefogják a szövetségesek, Hitler úgy dönt, hogy öngyilkos lesz feleségével, Eva Braunnal együtt.

1945_frontok.jpg

Hitler öngyilkossága: A berlini kancellária alatti bunkerben történt 1945 április 30-án, Eva Braunnal (akit előtte 2 nappal vett feleségül) noha 1932 óta 13 éve éltek már együtt. Berlin eleste: 1945 május 2.

Japán veresége:

  • Midway után: Leyte-öböli csata (1944 október), Ivo Dzsima (1945 feb-márc), Okinava (1945 ápr-jún), mind amerikai győzelmek Ázsiában. Békaugrás hadművelet, Nimitz tengernagy, MacArthur tábornok
  • Atombombák ledobása: Hirosima, Nagaszaki (1945 augusztus 6 és 9.) Manhattan terv hozza létre az atombombát. (Oppenheimer)

Fegyverszünetek:

  • Nyugaton: Reimsi fegyverszünet (1945 május 7.)
  • Keleten: Berlin (1945 május 8.)
  • Ázsiában: Tokio (1945 szeptember 2.)

Nürnbergi per [link]: A győztesek 1945 október 18 és 1946 október 1 között 22 magas rangú náci vezető ügyében ítélkeztek, végül 10 nácit fel is akasztottak. Ők: Ribbentrop, Keitel, Kaltenbrunner, Rosenberg, Hans Frank, Frick, Streicher, Sauckel, Jodl, Seyss-Inquart. A lengyelek pedig saját táborában akasztották fel Auschwitz parancsnokát Rudolf Hösst. Adolf Eichmannt 15 évvel később fogták el Argentinában. Nagy per után végezték ki Izraelben 1962-ben.

Megtanulandó személyek

  1. Adolf Hitler => Németország náci diktátora 1933-1945 közt és a II. vháború fő felelőse
  2. Joszif V. Sztálin => A Szovjetunió kommunista diktárora 1924-1953 közt
  3. Benito Mussolini => Olaszország fasiszta diktátora 1922-1943 közt
  4. Franklin D. Roosevelt => Az USA elnöke 1933-1945 közt
  5. Neville Chamberlain - Edouard Daladier => Angol-Francia elnökök a II. vháborút megelőző években, a hitleri terjeszkedéshez asszisztáló vezetők
  6. Winston Churchill => Anglia miniszterelnöke 1940-1945 közt, a háború alatt
  7. Joachim Ribbentrop => Németország külügyminisztere a II.vháború alatt
  8. Wilhelm Keitel => A német hadsereg főparancsnokságának vezetője
  9. Erwin Rommel => Hitler tehetséges tábornoka Afrikában
  10. Dwight D. Eisenhower => A nyugati front parancsnoka a normandiai partraszállástól
  11. Montgomery => Az angol csapatok parancsnoka a II.vháború idején
  12. Erwin Rommel => az afrikai hadszintér német parancsnoka. Afrika Korps vezetője
  13. Josefph Goebbels (Göbbels) => Hitler propaganda minisztere
  14. Hermann Goering (Göring) => Hitler helyettese és a Luftwaffe vezetője
  15. Heinrich Himmler => Az SS első embere és belügyminiszter
  16. Adolf Eichmann => A holokauszt egyik legfőbb felelőse a zsidó deportálások főszervezője
  17. Friedrich Paulus => A Sztálingrádnál bekerített német erők parancsnoka
  18. Georgij Zsukov => a szovjt vörös-hadsereg főparancsnoka
  19. Charles De Gaulle => A francia ellenállás vezetője a II.vh.végén Francaiország elnöke
  20. Pétain marsall => Hitlernek behódoló francia vezető, a Vichy kormány feje, a Dél-Francia fasiszta bábállam első embere

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr5618052836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása