Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

Közvetett és közvetlen demokrácia civil szervezetek

2023. február 27. - Töritanár_

Közvetett és közvetlen demokrácia 

 

Közvetlen demokráciáról beszélhetünk, ha a közügyek intézésében (pl. a mindenkire vonatkozó törvények megalkotásában) egy közösség vagy ország minden tagja részt vehet. Része a népgyűlés (ahol mindenki megjelenhet) és eszköze lehet a népszavazás is. Magyarországon 1989 óta 7 népszavazás volt. Például a köztársasági elnök megválasztásának módjáról, a NATO és EU csatlakozásinkról.

Közvetett vagy képviseleti demokrácia: amikor a közügyek kérdéseiben választott képviselők hozzák meg a döntéseket.

Montesquieu (1689-1755): Jogi végzettségű nemes. Fő műve: "A törvények szelleméről" (1748). A zsarnokság, az egyeduralom elkerülésének alapvető feltételét a hatalmi ágak - törvényhozó, végrehajtó, bírói hatalom - megosztásában látta. Ehhez szerinte alkotmányos királyság a megfelelő államforma a cenzusos választási rendszer. A hatalmi ágak felosztásának elmélete: csak akkor lehet elkerülni a zsarnokságot, ha a három hatalmi ág egymástól függetlenül működik, egymást kölcsönösen ellenőrzi (és nincs egy kézben). 

Civil szervezetek:

Olyan társadalmi szervezetek, amelyek nonprofit módon (NEM nyereségorientáltan), a kormányzattól és pártoktól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működik, önszabályozó, intézményesült önszerveződésekkel.

Non-Governmental Organization, NGO

Magyarországon: Például környezetet védő, természetjáró szervezetek, szegényeket segítő szervezetek stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr2618059282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása