Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A magyarok vándorlása

2024. február 20. - Töritanár_

A magyar törzsek vándorlása

 

A magyar törzsek az Ural-vidéki őshazából, azaz Magna Hungáriából a sztyeppei vidékeken keresztül vándoroltak a Kárpát-medencébe. Az első állomás Levédia volt, a második pedig Etelköz, mely a Dnyeper folyó és az Al-Duna között terült el. Itt kötöttek vérszerződést a magyar törzsek Anonymus szerint.

Anonymus: Egy krónikás volt, aki XII. század végén élt III. Béla királyunk udvarában. Hosszú éveken át írta élete főművét a magyarok korai történetéről. (Gesta Hungagorum). Munkájának történeti hűsége ma is kérdéses azonban, mivel azt csak 300 évvel a honfoglalás után írta (1200 körül).

A Turul-monda:

turulmadar.jpg

Az Etelközben született meg a Turul-monda. Ennek lényege, hogy Álmos édesanyja Emese, amikor várandós volt egy Turul-madárral álmodott. Ez a madár megjövendölte Emesének, hogy fiai és más leszármazottai dicsőséges királyok lesznek majd, de egy új hazában.

Az álom után lett fiának neve: Álmos, unokája pedig Árpád, aki Etelközből a Kárpát-medencébe vezette népét.

Ősi magyar hitvilág:

Őseink természet-imádó, lovas-nomád nép volt, mely mondák és sámánok révén gyakorolta hitét a kereszténység felvétele előtt. 

magyar_jurta_lovasok.jpg

Tankönyvi hibák

  • Álmos fejedelem hunoktól származásának sugalmazása. Erre semmi bizonyíték nincs
  • Álmos kiemelése Árpád helyett. Első fejedelmünk kérdése. 
  • Első államunk Etelköz lett volna (vérszerződés) Etelköz szállásterület nem "állam"
  • Hun eredetünk tényként kezelése
  • Anonymus és Kézai Simon forrás-kiemelése.

***

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr5318329871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása