Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

5F Géza fejedelem és Szent István

2024. március 11. - Töritanár_

Géza fejedelem (Tk 116. oldal)

 geza_fejedelem.jpg

A honfoglaló Árpád fejedelem dédunokája volt Géza. Felesége Sarolt volt, gyermekeik: három lány és egy fiú. A gyermekek:

  • Vajk, aki később az István nevet kapja. Élt: 975-1038. Fejedelem: 997-től, király: 1000-től
  • Ilona, a velencei dózse felesége lesz (990-ben)
  • Sarolta, Aba Sámuel felesége lesz (991-ben)
  • Judit, I. Boleszláv lengyel fejedelem felesége lesz (985-ben)

Géza fejedelem történelmi érdemei:  

1.) Ráébred arra, hogy a magyarság csak akkor maradhat fenn, ha beilleszkedik Európába, amihez elengedhetetlen a kereszténység felvétele. Akik ezt nem tették, eltűntek: szkíták, hunok, avarok, besenyők.

2.) Géza 973-ban elküldte követeit a quedlinburgi birodalmi gyűlésbe [térkép], ahol a Német Római Császárság uralkodója I. Ottó és a pápa (II. Szilveszter) előtt kinyilvánította, hogy népe szeretne beilleszkedni Európába és ennek bizonyítékaként felveszik a kereszténységet! 

3.) Géza harmadik fontos döntése fiának Vajknak a megkeresztelés volt (István néven).

4.) Negyedik lényeges döntés: rokoni kapcsolatra lép a bajor herceg: Liudolf Henrik (későbbi: II. Henrik császár) családjával amikor István elveszi Henrik húgát Gizellát 996-ban (a kölni dómban). Henrik: 895-től bajor herceg, 1002-ben német király, 1014-ben császár.

Szent István

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr1918351395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása