Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

Az Oszmán Birodalom

2022. szeptember 29. - Töritanár_

Az Oszmán Birodalom

terkep_oszmanbirodalom.jpg

Oszmánok eredete: A török őshaza a Kaszpi-tenger, Aral-tó vidékén van, ám több török törzs is létezett. Az elsőként vándorlásra induló török törzset szeldzsuk törököknek nevezték. A szeldzsuk vándorlás Európa irányába történt. Ennek során "ütköztek" a Bizánci Birodalomba. Manzikerti csata: 1071 Bizánc legyőzése. A szeldzsuk törökök elfoglalják a Bizánci Birodalom legnagyobb részét, szinte csak Konstantinápoly és az európai területek maradnak Bizánc kezén.

terkep_bizanciak.jpg

A második útnak induló török törzs az oszmánoké volt. Nevüket vezetőjükről kapták. Az Oszmán vezette török honfoglalás 1300-as évek első harmadában történik, amikor átjutva a szeldzsukokon, a Márvány-tenger partján telepednek le. Innentől, vagyis I. Murád szultán uralmától (1361-től) kezdve megindul az oszmán terjeszkedés: kelet felé és nyugat felé egyaránt!

terkep_oszmaneuropa.jpg

Török hódítások a 14-16. században:

Az Oszmán Birodalom az 1300-as évek végén hódította meg a Balkánt, és jutott el a Magyar Királyság határáig!

  • Drinápoly bevétele: 1363
  • Marica-folyó csatája: 1371 (bolgárok legyőzése)
  • Rigómezei csata: 1389 (szerbek legyőzése)

A Rigómezőnél vívott csatában egy balkáni összefogás veszít. Később: Luxemburgi Zsigmond 1396-as nikápolyi csatája, nagy keresztény vereség.

Folytatás: Jagellók és Hunyadiak

csik_felkeszito.jpg

Kiegészítő anyag

A törökök az 1500-as évek elejére I. Szelim szultán uralkodása alatt már Ázsia egy részét is meghódították, így Szíriát, Egyiptomot és a Közel-Keletet.

Nagy Szulejmán (1520-1566): a legnagyobb török szultán volt, az ő időszakában lett a legerősebb az Oszmán Birodalom. 1526 -ban Mohácsnál legyőzte a magyarok haderejét (meghalt II. Lajos magyar király is), majd 15 évvel később három részre szakította Magyarországot, mely részekből kettő a fennhatósága alá került. A Hódoltságot megszállta seregével, Erdélytől csak adót kért minden évben. Közben Ázsiában kiterjesztette birodalma határait a Perzsa-Öbölig és a Vörös tengerig.

terkep_torok_bir.jpg

A Török Birodalom válsága:

Szulejmán után, az 1500-as évek végére meggyengült a Török Birodalom: a spanyol flotta megállította a törökök Földközi-tengeri terjeszkedését és 1591-1606 közt a Habsburgokkal szemben is több vereséget szenvedtek a 15 éves háborúban. Az 1600-as évek közepén Köprülü Mehmed lett a nagyvezér, és szinte teljhatalmat szerzett. Megpróbálta reformokkal megerősíteni a gyengülő Török Birodalmat. Reformok: takarékosság + új adórendszer + Erdély megbüntetése, amiért tőle független külpolitikát folytatott.

1683-ra a törökök azt gondolták elég erősek egy újabb nagy terjeszkedéshez, és Kara Musztafa vezetésével Bécsre támadtak. Ám rosszul mérték fel erejüket és az osztrák ellentámadás a Szent Liga segítségével 1699-re kiűzte a törököket Magyarországról!

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr9617942722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása