Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

Törésvonalak a társadalomban

2022. október 06. - Töritanár_

Feszültségek törésvonalak Magyarországon a rendszerváltás után:

  1. Vagyoni szélsőségek közti feszültség. Legszegényebbek és leggazdagabbak közti vagyoni különbség egyre nő a rendszerváltás időszakában.
  2. Általános csalódottság: a rendszerváltástól azonnal jobb körülményeket várt a többség
  3. A régi rendszer vezetőinek elszámoltatása elmaradt. Ebből adódott feszültség. Egyetlen per: Biszku Béla volt belügyminiszter ellen. (Az 1956-1961 közti tevékenységét vizsgálták) 2013-ban emel ellene vádat a fővárosi ügyészség (a vád: háborús bűntettek elkövetése). Elsőfokon 5,5, másodfokon  Két év 3 év felfüggesztettre ítélték. De vközben, 2016-ban, 94 évesen elhalálozik.
  4. Etnikai feszültség: cigányság és a nem cigányok közt
  5. Törésvonal érezhető a kiszolgáltatottak, segélyekre szorulók és a dolgozói rétegek között is. Például: munkanélküliek, rokkantak, hajléktalanok és a jobbmodú rétegek közt.

Közvetett és közvetlen demokrácia, civil szervezetek

  • Közvetlen demokráciáról beszélhetünk, ha a közügyek intézésében (pl. a mindenkire vonatkozó törvények megalkotásában) egy közösség vagy ország minden tagja részt vehet. Része a népgyűlés (ahol mindenki megjelenhet) és ezsköze lehet a népszavazás is. Magyarországon 1989 óta 7 népszavazás volt. Például a köztársasági elnök megválasztásának módjáról, a NATO és EU csatlakozásinkról.
  • Közvetett vagy képviseleti demokrácia: amikor a közügyek kérdéseiben választott képviselők hozzák meg a döntéseket.
  • Civilszervezetek: azok a társadalmi szervezetek, melyek a kormányzattól és pártoktól függetlenül, önkéntes alapot nonprofit módon (haszonszerzés nélkül) működnek a közjó érdekében. Pédául környezetet védő, természetjáró szervezetek, szegényeket segítő szervezetek stb.
  • NGO --  non-governmental organization [link]

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr6417948088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása