Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

Városok, céhek kereskedelmi utak

2023. január 17. - Töritanár_

Városok, céhek, kereskedelmi utak

 

Várostípusok: szabad királyi városok, melyek nem álltak földesúri joghatóság alatt, mezővárosok, melyeknek mindig volt földesuruk és a bányavárosok, melyek különleges jogokat élveztek hasznosságuk révén. Városi kiváltságok: árumegállító jog, vásártartó jog, szabad bíróválasztási jog.  

Céhek

Olyan érdekvédelmi szervezetek voltak egy-egy településen, szakmánként, melyek meghatározhatták a céhben alkalmazott árakat - béreket, szabadon dönthettek a mesterré nyilvánításokban és felléphettek érdekeikért a városvezetéssel szemben. (inas => céhlegény => céhmester, a mestervizsga után) Céhen kívüli: kontár.

Távolsági kereskedelem

Három fontos útvonal látta el Európát Ázsia termékeivel. Ezek a keresztes háborúk korától egészen a nagy földrajzi felfedezésekig a kontinens "verőerei" lettek.

utvonalak.jpg

Levante - Hanza - Champagne.

Selyemút és levantei útFőbb termékek, melyeket Indiából és Kínából hoztak Európába ezen az útvonalon: selyem, gyapot, fűszerek. Mindezekért cserébe ipari eszközöket vittek Ázsiába. Végpontjai: Kína - India => szírai, levantei partok => Itáliai városok (Velence, Genova)

Hanza útvonal: Észak-Európában, tengeri úton bonyolódott. Baltikumi fa, hal, borostyán Flandriába.

Champagne útvonal: Az előző kettőt kötötte össze Franciaországban.

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr7818028166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása