Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A határon túliak, nemzetiségek

2023. január 20. - Töritanár_

A nemzetiségeinkkel való viszony jelentős változásokon ment keresztül a Kádár-rendszer időszakát követően.

Határon túliak

  • Határon túliak: azok a magyarok, akiknek ősei az 1920-as trianoni békeszerződés révén kerültek a mai országhatárokon kívülre.
  • Határon túliak: a rendszerváltás időszakához képest javult helyzetük, megerősödtek pártjaik.
  • Legfőbb határon túliak: romániai magyarság (1,3 millió fő), szlovákiai magyarság (0,5 millió fő), szerbiai magyarság (0,25 millió fő), ukrajnai-kárpátaljai magyarság (0,13 millió fő), horvátországi magyarság (14 ezer fő), egyéb: szlovéniai magyarság, ausztriai magyarság.

A határontúliak céljai és a cigányság helyzete

A határontúliak céljai:

  • Saját pártjaik (magyar pártok) szereplései a választások bejutást hozzon a parlamentekbe
  • Autonómia törekvések. Autonómia = egy-egy terület önrendelkezési joga az adott országon belül. Például székely autonómia

A cigányság helyzete:

A cigányság integrációja lassú. A legtöbben segélyekből élnek, alulképzettek és sok velük szemben az előítélet. Az integráció beilleszkedést jelent. Ennek ellentéte a szegregáció, amikor a roma származásúakat elkülönítik a nem romáktól (iksolai szegregáció esetén külön osztályokban, iskolákban oktatják őket.)

hataron_tuliak.jpg

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr1418030414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása