Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A II. világháború előzmény-eseményei

2023. február 28. - Töritanár_

A II. világháború előzményei Európában és a világban

 

A háború előtti német terjeszkedés

A Hitler vezette Német Birodalom folyamatos terjeszkedést folytatott. Ennek első szakasza még a háború előtt zajlott:

nemetorszak_1920as_evek.jpg

1.) Hadsereg. Hitler 1933-tól megkezdte a német hadsereg, vagyis a Wehrmacht felfejlesztését, megnövelését. 100 ezerről 7 millióra 

2.) A Saar-vidék visszaszerzése. 1935-ben elérte, hogy népszavazással Németország visszakapja a Saar vidéket

3.) A Rajna-vidék visszaszerzése. 1936-ban bevonult a Rajna vidékre, melynek az első világháborút lezáró béke szerint demilitarizáltnak kellett volna lennie. Korábban, 1923-ban a franciák szállták meg, mert Németország nem fizette jóvátételét. De a németek elérték a francia kivonulást (1925-ben), a Locarno Egyezmény alapján. Ezt követően,  újra demilitarizált övezet lett, egészen Hitleri hadsereg 1936-os bevonulásáig!

4.) Ausztria bekebelezése. 1938 március 12-én Hitler elérte, hogy Ausztria kérje a Németországgal való egyesülést. Ez volt az Anschluss. Előtte az osztrák nácik vették át Bécsben a hatalmat. Ők hívták be a németeket. (anschluss = csatlakozás)

5.) Csehország bekebelezése. a Müncheni Kongresszuson történt (1938 szeptember 30)

Ez volt Csehország német bekebelezése. Első lépésben Hitler emberei arra ösztökélték a Szudéta vidéken élő (csehországi) németeket, hogy lázongjanak. Második lépésben Hitler követelni kezdte, hogy a szudéta-németek védelmében csatolják a Szudéta-vidéket Németországhoz. Végül nemzetközi konferenciát hívtak össze az ügyben: német, olasz, francia, angol részvétellel. A Müncheni Konferencia a Szudéta-vidéket Hitlernek ítélte. Fél évvel később azonban, 1939 márciusában a németek egész Csehországot megszállták. Létrejött a Cseh-Morva protektorátus Németországon belül és bábállamként Szlovákia (névleg önállóan). A felvidék egy része és Kárpátalja pedig Magyarországé lett. Ezt rögzítette az Első bécsi döntés (1938 november 2.)

anschluss_muncheni.jpg

Anglia és Franciaország viszonya a német terjeszkedéshez:Neville Chamberlain angol és Edouard Daladier (Dalagyié) francia miniszterelnök eltűrték Hitler terjeszkedéseit, féve attól hogy különben a Führer kirobbantja a háborút. Csehország német bekebelezése után azonban megálljt mondtak: szövetségre léptek Lengyelországgal (1939 augusztus 25-én) hogy jelezzék: azt már nem hagyják, hogy a lengyeleket is bekebelezze Hitler. Amikor 1939 szeptember 1-én a Wehrmacht átlépte a lengyel határt, kitört a második világháború.

Európa a háború küszöbén

Fasiszta országok kialakulása a világ országaiban:

  • Olaszország: Benito Mussolini - 1922 október 31
  • Németország: Adolf Hitler - 1933 január 30.
  • Spanyolország: Francisco Franco - 1939 április 1.
  • Japán: Todzsó Hideki - 1941 október 18.
  • Románia: Ion Antonescu - 1940 szeptember 5.

orszagok_fasisztak.jpg

Összefogás a fasiszta hatalmak között:

  • Berlin - Róma tengely: 1936 október 27.
  • Antikomintern Paktum: 1936 november 25
  • Háromhatalmi egyezmény: 1940 szeptember 27.

Terjeszkedések több ország részéről:

naci_terjeszkedes.jpg

Franciaország felkészülése: Maginot vonal építése

André Maginot francia hadügyminiszter javaslatára megépített erődrendszer a francia - német határon egy német háborús támadás kivédésére. Hossza 350 km, a megépítés költsége 5 milliárd frank. Több száz bunker, földalatti vasút, löveg, kaszárnya alkotta. Nem vált be, mert északi, belgiumi szakaszán áttörhető volt, így megkerülték. Egy francia ezredes: Charles de Gaulle harckocsikra áldozott volna (és neki volt igaza).

maginot_vonal.jpg

Spanyol polgárháború:

Baloldali kormányzat alakul Spanyolországban 1936-ban, de a gyarmati hadsereg egy Francisco Franco nevű tábornok vezetésével fellázad ellene. Három éves polgárháború zajlik 1936-1939 melyben a fasiszta hatalmak Francot támogatják, a demokráciák pedig a madridi kormányt. Végül a Franco vezette erők (falangisták) győznek így Spanyolország egészen 1973-ig egy fasiszta rendszerű diktatúra lesz. 

 Mandzsúria lerohanása:

Japán 1931-ben hadüzenet nélkül megtámadta Észak-Kínát, (megszerezte Mandzsúriát) majd később Todzso Hideki miniszterelnök vezetésével nekilátott a Tanaka-terv (további hódítások) megvalósításához.

mandzsuria.jpg

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr7518060496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása