Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A választójog a történelemben

2023. március 06. - Töritanár_

A választójog az a jogosultság, mely a politikai döntésekben való közvetett azaz parlamentáris képviseleti rendszerben történő részvételét biztosítja az állampolgárok számára. Lehet közvetlen és közvetett. Közvetlen a népszavazással történő döntéshozatal, közvetett pedig a képviselők útján történő beleszólás gyakorlása.

Létezik aktív és passzív választójog. Az aktív a választásokon résztvevőket illeti (akik voksolhatnak), passzív pedig ha indulhat is valaki. 

Választójog a történelem során:

Rendi gyűlések, népképviseleti országgyűlések.

valasztojog.jpg

Nyílt és titkos választások a XX. században

 

Nyílt a választás akkor, ha a voksoláson megjelent állampolgárok nyilvánosan, a választókörzet bizottsága előtt mondják el politikai döntésüket. Ilyen volt Magyarországon a választójog 1848 és 1913 között folyamatosan.

Részben titkos a választójog, ha a fővárosban és a nagyobb városokban biztosított csak a titkosság. Ilyen volt 1913 -ban, majd 1922-től 1938-ig

Titkos a választás akkor, ha a választópolgár számára biztosított, hogy politikai döntését mindenki előtt titkosan gyakorolja. Ilyen volt a választójog 1918/19-ben és 1938-tól.

  • Az 1913 évi XIV. választójogi törvény részben titkos választásokat írt elő, előírta, hogy Budapesten és a törvényhatósági jogú városokban titkos, az ország többi részén nyílt választásokat kell tartani.
  • Az 1918 évi I. néptörvény írta elő először az általános és titkos választásokat. 
  • Az 1925 évi XXVI. választójogi törvény visszatért a részben titkos választójoghoz.
  • Az 1938 évi XIX. választójogi törvény megadta a titkos választójogot
  • Az 1945 és VIII. választójogi törvény ugyancsak titkos választásokat írt elő.

Választójog Magyarország történetében

 

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr1918065200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása