Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A magyar vármegye rendszer és államigazgatás

2023. május 24. - Töritanár_

A Habsburg Birodalom felépítése

habsburg_birodalom.jpg

Az Ausztria által vezetett állam elnevezése: Habsburg Birodalom (csak a kiegyezés után [1867] lesz Osztrák-Magyar Monarchia).

Főbb részei, tartományai:

  • Örökös tartományok: 7 terület: Alsó Ausztria, Felső Ausztria, Karintia, Krajna, Stàjerország, Tirol, Vorarlberg. Ezek 1278-ban (Morvamezei csata) a Habsburg család kezébe kerülnek több mint 6 évszázadra (1918-ig). I.Rudolf német uralkodó adományozza fiainak. Előtte a Babenbeg családé volt a terület.
  • Csehország - Morvaország
  • Galícia: Lengyelország első felosztásakor (1772) kerül a Habsburg Birodalomhoz, Lemberg központtal.
  • Erdély: a törökök kiűzése után a Habsburgoké, akik külön tartományként kezelik, nem tekintve Magyarország részének. Diploma Leopoldinum (1691). I. Lipót adja ki (1657-1705).
  • Határőrvidék: a török határsáv mely közvetlen bécsi irányítás alá tartozott
  • Horvátország: a pozsonyi országgyűlés alá rendelték, de a reformkor alatt inkább Bécshez húz (Jelasics horvát bán idején).

Sajátosságok: Erdélyt közvetlenül Bécsből irányították a törökök kiűzésétől kezdődően, külön országgyűlése volt Gyulafehérváron. Ugyanakkor Horvátország a pozsonyi diéta alá tartozott

 A magyar vármegyerendszer

varmegye_rendszer.jpg

Az 50 reformkor vármegye alkotta a közigazgatás alapját. Másik elnevezése: MUNICIPIÁLIS rendszer. Minden egyes vármegyében volt vármegye-gyűlés. Mindegyik ilyen gyűlés hozhatott rendeleteket volt adókivetési joga, saját bevétele és saját hivatalon-rendszere.

A főváros Pozsony, ahol a Magyar Kamara épületében zajlottak az országgyűlések vagy diéták.

A törvények születésének folyamata

varmegyek.jpg

Az országgyűlés működése

Helyszíne: Pozsony, a Magyar Kamara épülete, Pesten először majd 1848 júliusában lesz országgyűlés és utána a kiegyezés időszakától folyamatosan.

Alsóházi képviselők: Minden vármegye két képviselőt küldhetett a diétára, így összesen 100 vármegyei követ gyűlt mindig össze az 50 vármegyéből. 

Egyéb tagok: az alsóházban jelen lehettek egyházi követek, városok követei és felszólalási illetve szavazati jog nélküli ablegátusok.  

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr8218131324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása