Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

5F - A görög - római hadviselés

2023. november 16. - Történelemtanár_

A görög - római hadviselés

(Tk 45. oldal)

I. Görög - perzsa háborúk:

  • A Kis-Ázsiában kialakuló hatalmas Perzsa Birodalom Krisztus előtt 490 -ben megtámadta a görög poliszokat.
  • A döntő csatára Athén közelében, Marathón mellett kerül sor. A görögök Miltiádész nagy győzelmet arattak a perzsa király Dareiosz felett. Ám 10 évvel később újra támadtak ám a görögök tengeren és szárazföldön ezúttal is győzni tudtak.
  • A legnagyobb perzsa hadjáratban alig 300 bátor spártai tudta feltartóztatni a hatalmas perzsa sereget, amíg a fősereg biztonságba húzódott.

II. Makedónia és Nagy Sándor hadjárata:

Házi feladat: Nagy Sándorról 5 mondat lejegyzése a füzetbe!

makedonok.jpg

  • A perzsa-háborúk után a görög poliszok egymással vetélkedtek, Athén és Spárta háborúja osztotta meg őket a Krisztus előtti 5. században.
  • A háború meggyengítette a legerősebb görög városokat, így Makedónia felemelkedhetett. Legnagyobb uralkodója III. Alexandrosz, akit Nagy Sándor néven emlegetünk már az egész görögség felett uralkodott!
  • Krisztus előtt 331-ben Nagy Sándor már a Perzsa Birodalmat is legyőzte a Gaugamélai csatában. 

III. Róma háborúi:

A rómaiak legelső nagy háborúikat a punokkal vívták. A punok Hannibál vezetésével, harci elefántokkal támadtak Rómára, Hispánián és az Alpok hegyein átkelve. Róma azonban elhárította a támadást és a zámai csatában legyőzte a punokat (Kr.e. 202). Innentől Róma megkezdhette a Földközi-tenger teljes partvidékének meghódítását, hatalmas birodalmat teremtve.

hannibal_hadjarata.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr1718259859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása