Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

5F - Jézus és a kereszténység

2023. december 07. - Töritanár_

Jézus és a kereszténység

Jézus történetét a Bibliában az Újszövetség írja le és úgynevezett evangéliumokban beszéli el, hogy hol született milyen tanításai voltak és hogyan feszítette keresztre Pilátus, a római helytartó. A Biblia szerint a megfeszítése utáni harmadik napon Jézus feltámadt és a mennybe ment.

Jézus Betlehemben született és Názáretben élt. Tanításait a követői jegyezték le, ők voltak az apostolok. Közülük 4 írta az evangéliumokat: Máté, Márk, Lukács és János. Kiemelkedő szerep volt Péternek aki az első tanítvány volt és Pál apostolnak, aki csak Jézus halála után lett a kereszténység követője és terjesztője.

Tanításai (link) szeretet, megbocsátás, alázat és hit.

jezus.jpg

A kereszténység terjedése (Tankönyv: 68.olal):

Nagy Konstantin császár 313-ban a milánói rendeletben a többi vallással egyenrangúvá tette a kereszténységet. Ezt követően kialakult a keresztény egyházszervezet. Élén a pápa áll (Róma püspöke).

Kialakultak a keresztény ünnepek szimbólumok: karácsony (Jézus születésének ünnepe), húsvét (Jézus feltámadása). Jelképek: kereszt és a galamb (Szentlélek). szent_peter_ter_papa.jpg

 ***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr3718275671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása