Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

5F - A magyarok eredete

2024. február 06. - Töritanár_

A magyarok eredete (Tk. 104 oldal)

 

Eredet kérdés: Az ősi magyar mondák szerint a magyarok a hunoktól származnak, a nyelvészek viszont funnugor nyelvrokonságot és így Ural vidéki őshazát valószínűsítenek.

Ősi magyar mondák: A csodaszarvas mondáját Kézai Simon (IV. László királyunk krónikása) írta le. Arról szól, hogy egy testvérpár: Hunor és Magor közös vadászatuk során egy szarvast követve leltek új hazára. Itt letelepedtek és egy legyőzött fejedelem lányait vették feleségül. Tőlük származik a hun és magyar nép. 

Őshaza kérdése: Kutatásaink szerint őseink az Ural hegység vidékén formálódtak néppé. Ezt a területet nevezzük Magna Hungáriának. A Volga és Káma folyók összefolyásánál található.

magnahungaria.jpg 

Őseink életmódja (Tk 106.)

A magyar törzsek élete:

A magyar törzsek úgynevezett nomád, azaz sztyeppei vándor életet éltek. Méneseiket és gulyáikat legeltették, miközben időről-időre új területeken verték fel jurtáikat. (Jurta: sátorszerű lakóhely). A nomadizálás mellett földművelés, vadászat és zsákmányoló hadjáratok is jellemezték őseinket. 

Sztyeppe: Sík terület, mely a távoli Kína vidékétől egészen a Kárpátokig húzódott és ahol nomád népek vándoroltak. Pl: magyarok, besenyők, korábban: hunok, szkíták, avarok.

osmagyarok.jpg

Öltözködés, társadalom

A fegyveres előkelő réteg díszesebben öltözködött. Náluk a tarsoly (az övön hordott, lemezzel fedett táska) gazdagon volt díszítve. A fegyveresek öltözékéhez tartozott a tegez (nyilak számára), illetve a ruhák közül: köpönyeg, süveg, puha, bőr lábbeli. 

A társadalom: 7 törzsre tagolódott, ezeken belül nemzettségek és nagycsaládok voltak. 

magyar_torzsek.jpg

A magyar törzsekről egy bizánci császár, Bíborban született Konstantin írt először, 950-ben. Fő művében 7 magyar törzs mellett egy kabar törzs is szerepel:

  • Nyék 
  • Megyer
  • Kürtgyarmat
  • Tarján
  • Kér
  • Keszi
  • Jenő

Törzsi vezetőink: Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba Töhötöm.

Első fejedelmünk: Árpád vezér

A magyar törzsi vezetők a Honfoglalás előtt, Álmos fiát választották fejedelmükké, 895-ben. A Turul nemzettségből származott. Árpád öt fiút nemzett (Levente, Tarhos, Üllő, Jutas, Zsolt), akik közül Zsolt ága emelkedett ki, hiszen az ő fia, Taksony lett később az Árpád-ház leszármazási sorának kiindulópontja és közös őse.

Árpád életét bemutató írás: LINK

arpad_vezer.jpg

Munkácsi Mihály festménye [LINK]

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr2018319735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása