Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

6F - Honismeret: A határon túli magyarok

2024. május 02. - Töritanár_

A határon túli magyarok

Határon túliak: azok a magyarok, akiknek ősei az 1920-as trianoni békeszerződés révén kerültek a mai országhatárokon kívülre.

Trianon: Az első világháborút vesztes oldalon befejező Magyarország igazságtalan megbüntetése a versaillesi Trianon kastélyban aláírt békediktátum volt. Időpont: 1920 június 4. Nemzeti gyásznap lett. 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja.

Legfőbb határon túli közösségek:

  • romániai magyarság (1,4 millió fő)
  • szlovákiai magyarság (456 ezer fő)
  • szerbiai magyarság (293 ezer fő)
  • ukrajnai-kárpátaljai magyarság (170 ezer fő)
  • horvátországi magyarság (16 ezer fő)
  • szlovéniai magyarság (10 ezer fő)
  • ausztriai magyarság (60-70 ezer fő)

hatarontuliak.jpg

Székelyek:

Már a honfoglalás korában határvédő, katonáskodó népesség volt, akiknek ősei a honfoglalás előtt hozzánk csatlakozó kabarok vagy avarok lehettek. Átvették a magyar nyelvet, szokásokat és Erdélyben letelepedve évszázadokon keresztül oltalmazták a Magyar Királyságot a keletről érkező támadásokkal szemben.

A trianoni diktátumot követően Románia területén kényszerültek boldogulni. Napjainkban is őrzik magyarságtudatukat és autonómiát szeretnének kiharcolni Székelyföldnek. Ez azt jelenti hogy önmagukat több területen igazgathatnák.

szekelyfold_terkep.jpg

Dolgozat

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr1818395033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása