Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A szabadköművesek

2023. március 08. - Töritanár_

Szabadkőművesség [LINK]

 

Szabadkőművesek: A felvilágosodás gondolati alapjain szerveződő mozgalmak, csoportok voltak jellemzően a XVIII. században, melyek a konzervatív abszolutista rendszerekben csak titokban működhettek. A szabadkőművesség öt alapvető eszménye a szabadság, egyenlőség, testvériség, tolerancia és az emberiesség. (Információk még)

Szabadkőműves kifejezés háttere:

A középkori gótikus építményeket készítő mesterek, kőművesek titokzatos tudását és zárt körét idéző közösségek. Ezekben az abszolutista állam és az elnyomó egyház elől bujkálva tudósok, értelmiségiek, gondolkodók cseréltek eszméket.

A szabadkőművesség legfelsőbb szuverén szervezeti eleme a nagypáholy. Fennhatóságának területe általában megegyezik a számára otthont adó állam területével. A nagypáholy élén a határozott időre választott nagymester áll, a nagypáholy többi tisztségviselőjét ugyancsak választják. A szabadkőművesség szervezeti alapegysége a páholy. A nagypáholyi alkotmány biztosította keretek között a páholy autonómiáT élvez: tisztségviselőit, így vezetőjét, a főmestert is saját tagjai közül, határozott időre (általában 3 évre) választja. Tagjai meghatározott időközönként egy szertartásosan berendezett helyiségben – általában a páholyházban – munkára jönnek össze.

Az első komolyabb, szervezett és valódi szabadkőműves páholy 1717-ben alakult Londonban egy bizonyos Anthony Sayer vezetésével.

A katolikus egyház a kezdetektől ellenségesen szemlélte a szabadkőműves páholyokat, hiszen azok az egyház merev, hierarchikus szervezetét és a pápa világi befolyását is erősen kritizálták. Végül II. Kelemen pápa 1738-ban kiátkozta a szabadkőműveseket. Ezt az exkommunikációt csak 224 évvel később vonta vissza az egyház, mégpedig XXIII. János pápa által, 1962-ben.

Híres szabadkőműves volt például Honoré de Balzac, Benjamin Franklin, Giuseppe Garibaldi, Alexandre Dumas, Goethe, Byron, Haydn, Mozart, Louis Pasteur, Émile Zola, Puskin, Arthur Conan Doyle, Verdi, Stendhal, Edison, Mark Twain, Mengyelejev, Paganini, Charles Darwin, Walt Disney, Kipling, Lev Tolsztoj, Oscar Wilde, Mahatma Gandhi. 

Szabadkőművesség Amerikában

Az elnyomó brit uralom elleni harc miatt kezdetektől erős hagyományokat épített ki.

dollar.jpg

Szimbólumok

Szimbólumrendszerében helyet kapott a kőműves derékszög, körző, piramis és a mindet látó szem.

szabadkomuvesek.jpg

Szabadkőműves szimbólumok::

Kőműves derékszög, körző, piramis és a mindet látó szem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr3518066784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása