Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

10F.2.10 Napóleon hatalomra kerülése

2023. szeptember 02. - Töritanár_

Napóleon hatalomra kerülése

[Öt érdekesség Napóleonról]

Napóleon több lépésben jutott a hatalom megkaparintásához:

  1. Itáliában kiharcolta a campoformioi békét (1797), melyben megszerzi Franciaország számára a Habsburgoktól Észak-Itáliát.
  2. Egyiptomi hadjárat: 1798. Ennek célja Anglia tönkretétele, a legfőbb hajózó útvonalának az Indiába vezető útvonalnak az elvágásával Egyiptomnál.
  3. Napóleon sikeresen elfoglalja Egyiptomot, de közben a britek elsüllyesztik flottáját az egyiptomi partokon.
  4. Az egyiptomi hadjárat végén hírt kap otthonról: tehetségtelen tábornokok elvesztik Észak-Itáliát. Erre válaszul elhatározza, hogy hazatér Franciaországba és kezébe veszi az irányítást. 
  5. Egyetlen magányos hajóval sikeresen hazatér (kicselezve a brit hajókat) 
  6. Párizsban 1799 november 9-én a brumaire-i államcsínnyel átveszi a hatalmat, katonáival szétkergeti az 500-ak tanácsát.
  7. Napóleon mint első konzul Franciaország vezetője lesz. Másik két konzul: Ducos és Sieyes. Csak 5 évvel később lesz császár, 1804 december 2-án. 
  8. Első dolga volt 1800-ban helyrehozni az itáliai francia uralmat: Marengói csatában megveri sz osztrákokat és a Luneville -i békében (1801) rögzíti Franciaország uralmát Észak-Itáliában.

napoleon_egyiptom.jpg

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr3518206255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása