Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A Thermidori köztársaság

2023. október 06. - Töritanár_

A forradalom thermidori szakasza:

Mivel az új rendszer a jakobinus-naptár thermidor havában, azaz júliusban került hatalomra, erről nevezték el az új köztársaságot is. Újra a gazdag nagypolgárság kerül hatalomra (mint a girondi szakaszban). Új alkotmány született, mely szerint a hatalom 3 testület kezébe került: 5 fős direktórium, ötszázak tanácsa, vének tanácsa. A vezetők a gazdag nagypolgárok lettek.

A thermidori köztársaság összesen 5 évig tartott, 1794-1799 közt. Ezt állandó lázadások jellemezték. Hol jobboldali államcsiny fenyegetett a királypártiak részéről, hol baloldali államcsíny következett a radikális szegények részvételével. Legfőbb vezetők: Paul Barras, Jean Tallien, Sieyes abbé, Charles Talleyrand és Joseph Fouché. Talleyrand a külügyeket, Fouché a belügyeket, és a rendőrséget irányította.

A thermidori szakasz jellemzői:

  • A hatalom a Barras és Tallien körül kialakult nagypolgári (gazdag) párizsi kiváltságos csoport kezében összpontosult. 
  • Az elit a párizsi szalonok világában Tallien feleségének összejövetelein találkozott egymással. (Itt bukkan fel a fiatal Napóleon is és ismerik meg a thermidori vezetők.)
  • Belső problémák: Franciaországban a két politikai szélsőség folyamatos tiltakozásokat, tüntetéseket és egyéb megmozdulásokat szervez. Az egyik a royalista (királypárti) tábor, a másik pedig a korábbi jakobinusok ellenzéke. Ezeket sorra veri le erőszakkal a Barras vezette thermidori kormányzat. (Napóleon az egyik ilyen párizsi tüntetés keménykezű leverésével lesz ismert Barras számára.)
  • Külső problémák: A forradalmi Franciaország ellen továbbra is támadásokat indít Poroszország és Ausztria. Két hadszintér alakul ki: az egyik a francia - német határon, Flandriától le egészen Svájcig húzódott. Ez volt az elsődleges front. A másodlagos hadszintér: Észak-Itália, ahol a francia csapatok a Habsburg Birodalom seregeivel küzdenek. 

Francia forradalom

  • Személyek, akiket tudni kell: XVI. Lajos, LaFayette márki, Mirabeau gróf, Sieyes abbé, Camille Desmoulins, Danton, Dumouriez, Robespierre, Paul Barras, Tallien, Talleyrand, Fouché, Bonaparte Napóleon
  • Fogalmak, amiket tudni kell: Ancien regime, harmadik rend, Bastille, "Emberi és polgári jogok nyilatkoazat", assignáta, vétó, konvent, Pillnitzi nyilatkozat, Valmy-i csata, girondiak, jakobinusok, guillotine, Közjóléti bizottság, "gyanúsakról szóló törvény", sans-culotte, prairiali törvények, direktórium, ötszázak tanácsa, vének tanácsa,
  • Évszámok, amiket tudni kell: Az összefoglaló fájlban aláhúzva mind.

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr3718229039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása