Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

7F - Horthy-korszak kezdete

2024. január 19. - Töritanár_

A Horthy-korszak: 1920 - 1944

A magyar államforma kérdése (Tk. 112.oldal)

  • A Horthy körüli rétegek nem köztársaságot hanem királyságot akartak, de a király személyét illetően viták voltak. A legitimisták IV. Károlyt akarták visszahívni, a szabad királyválasztók más uralkodót.
  • Bár két királypuccs is zajlott IV. Károly magyar trónra ültetéséért, király nélküli királyság lett az államformánk, Horthy Miklós pedig 1920 március 1-től 1944 október 15-ig kormányzó lett. 

A Horthy-korszak eszménye

  • Keresztény nemzeti eszme: a vallásos és nemzeti értékrend a követendő
  • Kommunista ellenesség (antikommunizmus)
  • zsidó-ellenesség (antiszemitizmus)
  • Revízió = arra történő törekvés, hogy Magyarország visszaszerezze Trianonban elvesztett területeit

Az első Teleki kormány 5 intézkedése (1920 július -1921 április):

teleki_pal.jpg

  1. A fehér-terror felszámolása. Fehér terror = önkényesen működő katonai csoportok tevékenysége, kommunista és zsidó személyek bántalmazása, megölése terén.
  2. Numerus Clausus törvény (1920/XXV tc.) = Az első antiszemita törvényként azt rögzítette, hogy a magyar egyetemeken minden etnikum olyan arányban tanulhat tovább, amilyen arányban a lakosságot alkotja.
  3. Rend törvény megalkotása: törvényen kívül helyezte a kommunistákat és pártjukat (1921/III. tc.)
  4. A Vitézi Rend létrehozása. A Horthyt korábban fegyveresen is támogatók körét vették fel kezdetben. Vitézzé avatták őket, használhatták nevük előtt a "vitéz" kifejezést és kaptak vitézi birtokot is. (1920 - miniszterelnöki rendelet)
  5. Földreform törvény (1920/XXXVI.) Nagyatádi Szabó István kisgazda pártvezér dolgozta ki. Összesen 0,4 millió paraszt kapott földet (1,2 millió holdat osztottak szét) Célja a hatalmas paraszti réteg lecsendesítése és Horthy mellé állítása volt.

Revízió: Olyan politikai törekvés, mely a trianoni békediktátum felülvizsgálatát célozza. A Teleki és Bethlen kormányok még a békés revíziót követték külpolitikájukban.

Folytatás: Bethlen-korszak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr8618306469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása