Törióra 2 - Kiegészítő blogoldal az érettségire készülőknek

Törióra 2

A II. világháború második szakasza

2024. március 07. - Töritanár_

A háború forduló-pontjai és 2. szakasza

Fordulópontok a háborúban:

  1. Midwayi tengeri csata a Csendes-óceánon 1942 júniusában. Hatalmas amerikai győzelem születik Japán felett!
  2. El-Alameini csata Afrikában 1942 októberében. Erwin Rommel német tábornok támadását Egyiptom ellen megállítja Montgomery angol tábornok. 
  3. Sztálingrádi csata Európa keleti székén 1942 végén. A német hadsereg már 1942 nyarán eléri Sztálingrádot. A Szovjetunió számára és személyesen Sztálinnak is nagyon fontos Sztálingrád megvédése. A sztálingrádi csata volt a háború legnagyobb ütközete. A németek megsemmisítő vereséget szenvednek, 300 ezer német esik el vagy kerül fogságba. 

A háború második szakasza 

Németország veszít előbb Afrikában majd Olaszországban is, ahová Afrikából helyeződik át a front. Mussolini közben megbukik (1943).

Normandiai partraszállás:

Az amerikaiak és angolok partraszállása Franciaországban a normandiai területen zajlott, ez volt a híres "D-day". A partraszállás napja: 1944 június 6-án.

normandia.jpg

Hitler utolsó ellentámadási kísérlete a nyugati fronton az ardenneki offenzíva (támadás) volt 1944 karácsonyán Hitler utolsó nagy ellentámadási kísérlete. A Belgium térségében meginduló német harckocsikat azonban megállítják az angolok és amerikaiak. 1945 márciusában a szövetségesek áttörnek a Rajnán és innentől német földön folyik a harc. 

Merénylet-kísérlet Hitler ellen, a német tábornokok elpártolását jelzi. A Führer túléli a Rastenburgban berendezett főhadiszállásán elhelyezett táskabomba felrobbanását 1944 július 20-án

Partizánok: Az összeomlás egyik jele az is, hogy Európa partizánmozgalmai egyre sikeresebbek. A németek által megszállt Európa több pontján jelentős ellenálló csoportok, úgynevezett partizán mozgalmak harcoltak a németek ellen. 

frontok_1945.jpg

A keleti és nyugati frontok változása: Keletről a szovjetek, nyugatról pedig a szövetségesek (angolok, amerikaiak) törtek Németországra. A német hadsereg 1945-ben már folyamatosan visszavonulni kényszerült.

A Holokauszt [Link]

 

A  holokauszt vagyis az európai zsidók kiirtására tett törekvés már Hitler hatalomra jutásával megkezdődött. (A Holokauszt szó jelentése: égő áldozat.) Hitler az egyik legkorábbi kritikusát, Fritz Gerlichet már 1933-ban Dachauba viteti. Később, 1935-től megjelennek sorra a nürrnbergi zsidótörvények. 

A zsidók fizikai megsemmisítéséről (Endlösung) a hirhedt wannseei konferencia dönt, Berlinben, 1942 január 20-án. Ezen főleg SS vezetők vesznek részt. Döntést hoznak arról, hogy Himmler és Heydrich vezetésével elpusztítják a 11 milliós európai zsidóságot.

Létrejönnek az úgynevezett haláltáborok (koncentrációs táborok), melyek közül a két legpusztítóbb, ahol szervezetten gázosítottak el embereket:

  • Auschwitz-Birkenau haláltábor, Krakkó közelében: 1,1 millió zsidó, cigány és egyéb üldözött személy halál-helye
  • Treblinkai haláltábor, Varsó mellett, ahol 870 ezer embert öltek meg.
  • Egyéb haláltáborok: Mathausen, Belzec, Dachau, Buchenwald

 A háború vége

 

Hitler öngyilkossága: A berlini kancellária alatti bunkerben történt 1945 április 30-án, Eva Braunnal (akit előtte 2 nappal vett feleségül) noha 1932 óta 13 éve éltek már együtt. Berlin eleste: 1945 május 2.

Japán veresége:

  • Midwayi amerikai győzelem után: Leyte-öböli csata (1944 október), Ivo Dzsima (1945 feb-márc), Okinava (1945 ápr-jún), mind amerikai győzelmek Ázsiában. Békaugrás hadművelet, Nimitz tengernagy, MacArthur tábornok
  • Atombombák ledobása: Hirosima, Nagaszaki (1945 augusztus 6 és 9.) Manhattan terv hozza létre az atombombát. (Oppenheimer)

Fegyverszünetek:

  • Nyugaton: Reimsi fegyverszünet (1945 május 7.)
  • Keleten: Berlin (1945 május 8.)
  • Ázsiában: Tokio (1945 szeptember 2.)

Nürnbergi per [link]: A győztesek 1945 október 18 és 1946 október 1 között 22 magas rangú náci vezető ügyében ítélkeztek, végül 10 nácit fel is akasztottak. 

***

A bejegyzés trackback címe:

https://toriora2.blog.hu/api/trackback/id/tr3818347791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása